Ziekte van Parkinson

ziekte van Parkinson glutathion natuurlijke behandeling dopamineDe ziekte van Parkinson is een zogenaamde degeneratieve hersenaandoening, vernoemd naar de Britse arts James Parkinson, die de symptomen van de ziekte als eerste in 1817 nauwkeurig beschreef.

De drie belangrijkste symptomen van Parkinson zijn tremor, het oncontroleerbaar trillen, stijfheid in de romp en/of de ledematen en trage bewegingen. Het is een zogenaamde progressieve aandoening. Dit betekent dat de symptomen in de regel verergeren naarmate er meer tijd verstrijkt. Nieuwe wetenschappelijke inzichten in het ontstaan van de ziekte van Parkinson zijn hoopgevend voor de toekomstige behandeling van de symptomen.

Wat zijn de symptomen van Parkinson?

Omdat dopamine een voorname rol speelt bij de regulering van spieractiviteit, veroorzaakt de ziekte van Parkinson voornamelijk klachten aan het bewegingsapparaat. Daarnaast zijn er ook andere niet-motorische symptomen, zoals:

 • Spraak- en taalproblemen
 • Depressie en stemmingswisselingen
 • Slaapproblemen
 • Slecht geheugen
 • Seksualiteit
 • Incontinentie
 • Gezichtsveldstoornissen

Wat zijn de oorzaken van de ziekte van Parkinson?

Bij de ziekte van Parkinson spelen genetische factoren, zoals het LRRK2-gen, een rol. Het is niet zo dat iedereen die het LRRK2-gen heeft ook Parkinson krijgt, dus externe factoren spelen ook een rol bij het ontstaan. Parkinson wordt voornamelijk veroorzaakt door een gebrek aan de chemische boodschapper dopamine in de hersenen. Specifiek gaat het om een kleine groep hersencellen in de substantia nigra die het hormoon dopamine aanmaken. Dit hormoon geeft een prettig gevoel na beloning, maar is ook essentieel voor een gezonde motoriek in het dagelijks leven.

Een tekort aan dopamine kan ontstaan doordat het te weinig wordt aangemaakt, maar kan ook ontstaan door oxidatieve stress en/of een auto-immuunziekte die dopamine vernietigt. Oxidatieve stress en/of auto-immuunziekten kunnen voorkomen uit:

 • een verkeerde voedings- en/of leefstijl;
 • hormonale en/of immunologische disbalans;
 • (epi)genetische factoren;
 • blootstelling aan pesticiden of industriële toxinen en
 • natuurlijk het proces van veroudering zelf.

 Behandelingen voor de ziekte van Parkinson

In veel gevallen is het mogelijk een (redelijk) normaal leven te leiden met de ziekte van Parkinson. De behandeling start met een oorzaakgericht onderzoek. Daarbij worden het endorfinesysteem, de gezondheid van de darm, de neurotransmitters en het hormonale en immuunsysteem in kaart gebracht.

Op basis van de resultaten starten we met een behandelplan waarbij de mogelijke oorzaken worden behandeld. Indien nodig wordt het behandelplan uitgebreid met de behandeling van de symptomen. Er zijn hele goede ervaringen beschikbaar met het intraveneuze glutathion. Dit volgens het protocol van de beroemde Amerikaanse neuroloog dr. Perlmutter.

Wilt u starten met onze behandeling voor Parkinson of aanvullende informatie, maak dan via de contactpagina een afspraak bij Thalamo.