Met zelfredzaamheid naar betere gezondheid? Deel 3: Ken uw Kernkwaliteiten

Door Max Verhelst | 05-10-2017

Met een zestal artikelen probeer ik een aanvang te nemen om u wat meer inzicht te verschaffen over u zelf. Al deze artikelen kunnen zorgen voor (betere) zelfredzaamheid wat mogelijk resulteert in een bestendige of betere algemene gezondheid.

In dit 3e artikel ga ik u uitleggen wat kernkwaliteiten zijn en hoe ze in praktijk voor u van nut en belang kunnen zijn.

Daniel Offman is de grondlegger van het kernkwadrant. Met inzicht in je eigen Kernkwaliteiten en het kernkwadrant kun je je eigen sterke en zwakke punten zichtbaar krijgen. Als je hier weet van hebt kan het zijn dat je daardoor ook begrijpt waarom bepaalde personen je beter liggen dan andere. Zoals het woord kernkwaliteit al aangeeft behoort dit tot de kern van jouw persoon. Het kernkwadrant is opgebouwd uit een viertal aspecten. Te weten:

  • Kernkwaliteit
  • Valkuil
  • Uitdaging
  • Allergie

 

Als u op de bijgevoegde link drukt krijgt u een overzicht van kernkwaliteiten. Zoek in dit overzicht gemakshalve drie kernkwaliteiten waarvan u zeker weet dat die bij u horen. Uiteraard heeft u er meerdere maar met drie weet u het beslist.

 

Bij de kernkwaliteit kunt u zich afvragen: Wat waarderen anderen in mij?  Wat vind ik heel gewoon om te doen? Wat moedig ik anderen aan om te doen, waar stimuleer ik anderen in, of wat eis ik van anderen?

Bij de valkuil kunt u zich afvragen: Wat verwijten anderen mij vaak? Wat doe ik als ik onder druk sta of gestrest ben? Welk gedrag rechtvaardig ik van mijzelf?

Bij de uitdaging kunt u zich afvragen: Welke kwaliteit mis ik in mijzelf of doe ik te weinig? Wat wensen anderen mij toe? Waar heb ik bewondering voor?

Bij de allergie kunt u zich afvragen: Welk gedrag (van anderen) heb ik een hekel aan, minacht ik, of word ik zelfs boos om? Welk gedrag zou u bij uzelf verafschuwen? Waar vinden anderen u te veel over opwinden?

In onderstaand kernkwadrant heb ik de kernkwaliteit DAADKRACHT voor het gemak ingevuld. Dat geeft het volgende beeld:

  1. bij de kernkwaliteit Daadkracht;
  2. is de valkuil Drammerig;
  3. de uitdaging Geduld;
  4. de allergie is Passiviteit

Kortom als u van uzelf daadkrachtig bent is uw valkuil dat u drammerig over kunt komen, bij anderen. Om niet in uw valkuil te lopen moet u geduld opbrengen. U bent allergisch voor mensen die het tegenovergestelde zijn dan u, die dus passief zijn.

Het is net een “schakelaar” die aan en uit wordt gezet. Als u weet welke kernkwaliteiten u bezit kunt u hier bewust mee rekening houden zodat u niet telkens in uw valkuil komt. Dus wellicht wat langer nadenken voordat u iets doet of zegt. Beter leren omgaan met mensen waarvoor u allergisch bent. Als u bewust met uw kernkwaliteiten omgaat haalt u dus meer uit uw persoonlijkheid. U bepaalt in feite wanneer de “schakelaar” aan of uit gaat.

Met zelfreflectie kunt u beter leren omgaan met uw kernkwaliteiten. U kunt het ook gewoon vragen aan uw (werk)omgeving. Nogmaals hoe meer u over u zelf weet des te beter kunt u in bepaalde situaties er mee omgaan. U kunt hier ook in gecoacht of begeleid worden indien u dit echt wil verbeteren of versterken.

Beter leren omgaan met uw kernkwaliteiten begint dus voor een groot gedeelte bij uzelf. Door uw persoonlijkheid te versterken bent u op weg naar (betere) zelfredzaamheid en daardoor betere gezondheid?

 

Max Verhelst
Thalamo Kliniek Eindhoven