De landelijke cijfers liegen er niet om. In totaal zijn er in Nederland ongeveer 2 miljoen mensen die verslaafd zijn of een middel misbruiken zoals:

• Alcohol
• Tabak
• Drugs (cannabis, cocaine, crack, heroine, amfetamine, GHB)
• Medicijnen (slaap en kalmeringsmiddelen)
• Internet (gamen)
• Seks

Dit is vergelijkbaar met de cijfers voor depressie en angst.

Verslaving is nog steeds een taboe. Tegenwoordig schamen de meeste mensen er zich niet meer voor om te vertellen dat ze een psycholoog hebben bezocht vanwege een burn-out of depressieve klachten. Maar een verslaving en een behandeling hiervoor houdt men zo lang mogelijk geheim. Dat is eigenlijk raar, want vele miljoenen Nederlanders gebruiken genotsmiddelen en miljoenen Nederlanders zijn verslaafd. En de behandelresultaten zijn ook bedroevend. De reguliere behandelmethoden laten binnen een kort tijdsbestek een aanzienlijke terugval zien. Binnen vijf jaar is ongeveer 95% weer in meer of mindere mate verslaafd.

En wat kost dit de maatschappij?

Naar schatting bedraagt de maatschappelijke schade van alcoholverslaving 3,2 miljard Euro. Grootste kostenpost is productieverlies door daadwerkelijk verzuim, ziekteverschijnselen en slechtere (werk)prestaties.

Onze behandeling start met het aanpakken van de gewoonteverslaving door het “repareren” van het beloningssysteem. Indien er ook sprake is van een middelverslaving, zoals bijvoorbeeld alcohol en/of drugs, dan kan een infuusbehandeling (hersendetox) bij ons een oplossing bieden.

Ik ben zeer goed over de dienst te spreken. Ik heb gekozen voor een behandeling van 10 dagen. Omdat een reguliere behandeling (bijv. bij Kentron) een veel langer proces heeft, plus minus 4-5 maanden, heb ik voor Thalamo gekozen. Na 10 dagen aan het infuus was ik helemaal clean, zelfs na 2 dagen voelde ik al een wereld van verschil. Tot op de dag van vandaag heb ik nog helemaal geen behoefte gehad aan alcohol en dit zal in de toekomst nog wel even zo blijven. Kortom een dikke 10 voor de behandeling die zowel kort als effectief is gebleken.

Dhr. V.

Deelnemer Alcohol Infuus behandeling

1. Aanpak Thalamo Kliniek:

Het ervaren van een “beloning” is een biologisch proces dat wordt mogelijk gemaakt door het vrijgeven van beloningsstoffen in het lichaam. Deze worden via receptoren geactiveerd in de zenuwcellen. De beloningsstoffen bestaan uit neurotransmitters en hormonen, met dopamine (gelukkig willen zijn) en endorfine (gelukkig zijn) als de belangrijkste.

De hersenen leren al vrij snel dat een bepaald middel, gedrag of situatie een prettige ervaring oplevert en wil dit herhalen. Deze herhaling is de basis van elke verslaving. Verslaving ontstaat doordat hersencellen zich proberen aan te passen aan een verhoogde of verlaagde activiteit van de beloningsstoffen. Het maakt daarbij niet zoveel uit of de gewijzigde activiteit wordt veroorzaakt door troostvoeding, middelen of door een gewoonte.

Elke keer als endorfine en dopamine worden geactiveerd, verloopt dit via het activeren van receptoren. Deze activatie gaat gepaard met de intracellulaire opname van deze ”geluk” receptoren. Deze geluk receptoren worden teruggezet op de celwand of intracellulair afgebroken. Dit proces, om receptoren beschikbaar te houden, wordt epi genetisch gereguleerd.

Onze behandeling start met het aanpakken van de gewoonteverslaving door het “repareren” van het beloningssysteem. Indien er ook sprake is van een middelverslaving, zoals bijvoorbeeld alcohol en/of drugs, dan kan een infuusbehandeling (hersendetox) bij ons een oplossing bieden.

 

Verslaving Kenmerken en Cijfers
Kenmerken en cijfers

Wanneer is het een verslaving?

Volgens verschillende bronnen kunnen wij de volgende definitie eraan verbinden:

 • Het is een aandoening, chronische en terugkerend
 • Het kan lichamelijk maar ook psychische van aard zijn, alsook sociaal-cultureel
 • Het is een overweldigende behoefte aan …. (bovengenoemde lijst)
 • Het is een afhankelijkheid van …(bovengenoemde lijst)
 • Het is zodanig dat hij/zij deze gewoonte of stof niet, of heel moeilijk los kan laten
 • Het gedrag van de persoon is voornamelijk gericht op het verkrijgen/innemen/uitvoeren
 • Het gaat ten koste van de meeste andere activiteiten
 • Het loslaten gaat gepaard met ontwenningsverschijnselen
 • Het heeft een negatieve impact op andere factoren, zoals thuis, werk en/of school
 • Het blijven gebruiken ondanks de wetenschap dat gebruik schade oplevert (zoals ziekten, ruzies met omgeving, problemen op het werk).

Ik heb hulp nodig!

Cijfers

Soort drug Aantal verslaafden in Nederland
Alcohol 82.400
Tabak 810.000
Cannabis/wiet 29.300
Cocaïne 45.000
Heroïne 17.700
Gokken 20.300
Gamen 12.000

Bron: Jellinek, 2010

Behandeling bij Thalamo
Behandeling Niveau 1, 2 en 3

Niveau 1: meer plezier, minder gevolgen

Het lijkt misschien moeilijk om het je nog te herinneren, maar in het begin bleken drugs leuk te zijn. Anders, waarom zijn we het blijven doen? Misschien hebben we wat wiet gerookt of een paar biertjes gehad toen we nog jong waren. We voelden ons geweldig en we hebben er niet veel gevolgen van ondervonden. Zelfs als we een aantal consequenties zouden hebben (zoals straffen door onze ouders), waren ze waarschijnlijk niet zo ernstig dat deze problemen voor de toekomst zouden opleveren. In wezen waren deze consequenties wel hinderlijk maar ze hebben ons leven niet verpest.

Behandeling niveau 1:

 • Gesprekken met een gespecialiseerde therapeut
 • Eventueel herstel van het endorfine/ serotonine en dopamine systeem
 • Behandelperiode c.a. 3 – 6 maanden
 • Kosten indicatie per maand v.a. € 325.00*

* Deze kosten zijn exclusief eventuele vergoeding door de zorgverzekeraar.  Voor meer informatie klik hier!

 

Niveau 2: minder plezier, meer gevolgen

De eerste fase van verslaving ging snel voorbij. Zodra we drugs ontdekten, hadden we het gevoel dat we net een nieuwe vriend hadden gemaakt. Sterker nog, we hadden net onze beste vriend ontmoet. Maar op een gegeven moment veranderde die vriend / vriendin-relatie in een meester / slaaf relatie. Drugs waren niet zo leuk. We begonnen er afhankelijk van te worden. Net als de lucht die we inademen en het voedsel dat we eten, kunnen we niet overleven zonder hen. Ondertussen kwamen we erachter dat drugsgebruik ernstige gevolgen heeft: arrestaties, van school worden gestuurd, het verlies van een baan, het verlies van onze dierbaren zoals familie, echtgenoten en anderen … dit zijn de meest voorkomende.

Behandeling niveau 2:

 • Gesprekken met een gespecialiseerde therapeut en/of (verslavings)arts
 • Herstel van het endorfine/ serotonine en dopamine systeem
 • Behandelperiode c.a. 6 – 9  maanden
 • Kosten indicatie per maand v.a. € 285.00*

* Deze kosten zijn exclusief eventuele vergoeding door de zorgverzekeraar.  Voor meer informatie klik hier!

Niveau 3: geen plezier, levensbedreigende gevolgen

Wanneer reageerden we op deze gevolgen, hoe reageerden we? We dronken en werden high, want dat is alles wat we weten over verslaving. Hoe meer we gebruikten, hoe meer duidelijk werd dat verslaving allesbehalve leuk is. Het is zelfs dodelijk. Of het nu gaat om levercirrose door drinken, hiv/ aids door injecteren of om suïcidale niveaus van depressie. Verslaving kan dodelijk zijn.

Als bovenstaande 3 niveaus bekend voorkomen, is dat goed nieuws. Het klinkt misschien niet geweldig, maar je hebt jezelf geïdentificeerd als een verslaafde of alcoholist. Als dat waar is, betekent dat dat je misschien klaar bent voor hulp. U bent misschien klaar om een ​​heel nieuw leven te beginnen waarbij Thalamo u kan helpen.

Behandeling niveau 3:

 • Gesprekken met een gespecialiseerde therapeut en/ of (verslaving) arts
 • Herstel van het endorfine/ serotonine en dopamine systeem
 • Detox (hersendetox) met gespecialiseerde infusen
 • Behandelperiode c.a. 3  maanden
 • Kosten indicatie (hoofd kosten in eerste 10 dagen) totaal v.a. € 4975.00

* Deze kosten zijn exclusief eventuele vergoeding door de zorgverzekeraar.  Voor meer informatie klik hier!

Voor meer informatie kunt u terecht voor een vrijblijvend gesprek met onze artsen en therapeuten.

Lezing 30-11-2017 | Lezing: Verslaafd? | 2 miljoen Nederlanders kampen hiermee, er is iets aan te doen!
Verslavingsproblematiek op de werkvloer