De vakantie zit erop!?

De vakantie zit er op!? Deel 2

In mijn vorige artikel had ik al aangegeven dat vakantiestress van invloed kan zijn vóórdat je op vakantie gaat en/of tijdens de reis naar uw vakantiebestemming. Ook heb ik aangegeven dat het enige tijd duurt voordat u echt in uw vakantiestemming en –ritme komt. Noem het gemakshalve maar “acclimatiseren”.

De vakantie heeft u nodig om “bij te tanken”, “het hoofd even leeg te maken”, “de batterij op te laden”, “van het gas af te gaan”. Sommigen leven hier echt naar toe.

Ten aanzien van bellen en internetten is er dit jaar binnen de Europese Unie een belangrijke verandering gekomen. Bewoners van de Europese Unie hoeven met ingang van 15 juni 2017 niet extra te betalen voor de bel- en internetdiensten zolang men zich in een EU-land bevindt (roamingkosten). Aan dit voordeel zit tevens een nadeel. De valkuil kan zijn dat men daardoor meer uren op het internet heeft gezeten. Meer dan gepland mail (werk en privé) verstuurd en met SocialMedia bezig geweest is. Hierdoor kan het zijn dat je niet volledig “vrij” bent gekomen van de normale dagelijkse sleur. Op je vakantiebestemming ben je dan nog bezig met allerlei zaken die je in Nederland normaliter via de smartphone/laptop/tablet doet of regelt.

Ook in de relatiesfeer zou dit kunnen gaan opspelen, aangezien men de vakantie anders ingevuld ziet worden. Sommige zaken laten je dus op en tijdens je vakantie niet los. Werk en privé elementen gaan door, alleen vanuit een andere omgeving en locatie.

Is de broodnodige rust en het vakantiegevoel dan toch volledig tot zijn recht gekomen?

Momenteel zijn stress en burn-out twee vervelende aspecten waar veel Nederlanders mee kampen. Door langdurige spanning en druk kan het ongezond worden als de draaglast (de belasting) hoger wordt dan de draagkracht (belastbaarheid).

Op vakantie, althans in een aaneengesloten van in beginsel twee weken, kan men in deze periode zich ont stressen of onthaasten. De wetgever heeft dit ook in het Burgerlijk Wetboek ingeregeld dat er een periode moet zijn dat men nodig heeft om tot rust te komen.

Niemand heeft de verplichting om tijdens de vakantie intensief gebruik te maken van de smartphone. Dit heeft te maken met het gedrag. Door zelf het gedrag te beoordelen en te controleren moet men de keuze maken. Kan men dit niet dan schuilt het gevaar dat door het intensievere gebruik van de smartphone, onder de huidige gewijzigde situatie (wijziging van de EU-regels), niet geheel tot rust bent gekomen tijdens de vakantie. Als de situatie voordat u met vakantie bent gegaan al niet optimaal was kan het zijn dat u bij terugkomst mogelijk alsnog in een  terugval terechtkomt.

Belangrijk om dit signaal op te pakken en erover te praten. Niet dat het meteen een oplossing biedt maar door erover te praten kan men het beter van zich afzetten en zorgdragen dat het niet verder gaat escaleren.

Zo niet dan heeft de vakantie u hopelijk goed gedaan en kunt u weer uitgerust aan de slag gaan en u zich verheugen op de volgende vakantieperiode.

Thalamo | Bedrijven Zorg verzorgt workshops voor organisaties/mkb om “bedrijfsgezondheid” te bevorderen. Mocht u nog vragen hebben dan kunt u zoals altijd met ons contact opnemen via 040 711 7333 of via info@thalamo.nl.

Het Thalamo Team

Heeft u vragen over dit artikel?

Neem gerust contact met ons op!

 

 

 

 

info@thalamo.nl040 711 7333