Stress en vermoeidheid, en wat kan je eraan doen?

Stress en vermoeidheid, en wat kan je eraan doen.

Door Chantel Jones | Orthomoleculair Therapeut 2017-09

Een ding is zeker namelijk dat je in je leven vaak in een stresssituatie terecht kan komen . Zodra je leeft, relaties hebt met andere mensen voor een baas werkt of een eigen bedrijf hebt, een gezin hebt, het nieuws volgt, sociaal verkeert dan kan je verwachten dat stress je zal weten te vinden.

De tegenhanger van stress is ontspanning en als je de balans tussen stress en ontspanning hebt gevonden dan hoeft stress op zich geen gezondheidsklachten met zich mee te brengen.

Gezondheidsklachten die aan een overmatige stress response verbonden kunnen zijn, zijn onder andere: vermoeidheid, burn-out verschijnselen, darmklachten, mentale belasting (neerslachtigheid, brainfog(hersenmist)) enz.

Hierin kan ook een onderscheid gemaakt worden in gezonde en ongezonde stress. Want stress is per definitie niet verkeerd want het houdt je scherp, draagt bij dat jij meer bereikt en geeft je een extra boost.

Oké, dus gezonde stress is oké, maar waar ligt de grens?

Wij gaan het bekijken uit een andere invalshoek, want zoals wij inmiddels weten is er niet één “weg/pathway” waardoor het lichaam iets aanstuurt er zijn externe factoren en interne factoren of wel triggers welke hierop van invloed zijn.

Externe factoren | Het leven

Welke omstandigheden veroorzaken stress?

Externe factoren of triggers kunnen een directe invloed hebben op ons lichaam.

Denk hierbij aan de volgende triggers:

  • Financiële belasting,
  • Relaties/Sociaal netwerk,
  • Werk / Werkloosheid,
  • Westerse leefstijl (gejaagd),
  • manier van denken (mindset),
  • macro-economische factoren in Nederland en van de Wereld.

Uiteraard gaat iedere persoon hier anders mee om en daar komt onze opvoeding en de invloed van degenen die ons hebben opgevoed ook naar voren. Want hoe je omgaat met externe factoren/stress wordt al vrij vroeg in je leven bepaald. Dat wordt al vanaf je 1e levensjaar opgemerkt. De hierboven genoemde triggers hebben een directe invloed op je lichaam.

Interne factoren | Het gehele lichaam

Wat gebeurt in het lichaam en wat kunnen wij hieraan doen?

Onze focus blijft op vermoeidheid en stress, maar waar is de verbinding. Aller eerst is het goed om te omschrijven wat stress in het lichaam veroorzaakt/verstoord/beïnvloed. Er zijn twee hoofd fases van stress bekend.

De 1e fase is het “gezonde” stress waarbij alleen adrenaline wordt aangesproken, dat is meestal kortdurende stress.  Bijvoorbeeld; je bent aan het rijden en iemand voor je staat op de rem.  Je lichaam reageert adequaat en jij stapt ook snel op de rem. Hierna voel je dat je lichaam een boost aan alertheid heeft gehad voor deze situatie. Je hart klopt nog even sneller, maar binnen enkele minuten is dit weer gezakt. Dit is het bekende “vecht of vlucht” response. Hiernaast zie je een verkort overzicht van reacties van het lichaam.

Adrenaline

 Receptoren binden op het hart en hartvaten[1]

▲ hartslag,
▲ spier contracties,
▲ ademhaling
▲ energie en focus

Daarna heb je de 2e fase namelijk wanneer Cortisol aangesproken wordt. Dit is de stress reactie dat ingezet kan worden, maar dit hoort een korte termijn te zijn zoals een dag of een korte periode. Helaas is het in onze westerse leefstijl vaak niet het geval.

Denk hierbij aan b.v. een reorganisatie op het werk. Dit kan een aantal maanden duren, waarbij hoe langer het duurt hoe meer stress je hiervan ervaart en je lichaam te vaak cortisol in hoge hoeveelheden aanmaakt. (Let wel dat cortisol ook voor andere zaken nodig zijn, hier is een vaste ritme voor. Bij een overmatige stress reactie gaat het hier om boven op het algemene cortisol dat nodig is er veel meer aangemaakt wordt.)

Hieronder zie je de invloed op andere belangrijke processen in je lichaam.

Cortisol

 Receptoren binden op vetcellen, lever en alvleesklier [1]

▲ glucose niveau voor meer beschikbaarheid voor de spieren,

remt functie systemen zoals,

▼spijsvertering,

▼groei,

▼voortplanting en

▼het immuunsysteem

[1] http://www.livestrong.com/article/207432-adrenaline-cortisol/

Als dit een langere termijn betreft, dan zijn er zowel fysieke alsook mentale negatieve gevolgen voor je lichaam. En juist hier komt de vermoeidheidsproblematiek in het spel.

 

 

Vetweefsel Bevorderd de afbraak aan vetten Verhoogde gifstoffen in de bloedbaan
Botten Verminderd bot formatie
Lever Glucose aanmaak Verhoogde suikers dat opgeslagen wordt in vetten.
Spieren Verminderd aminozuur opnamen door spieren Spierkracht wordt negatief beïnvloed.
Alvleesklier Cortisol gaat insuline tegen. Insuline resistentie

(energie te kort).

 

 

Immuunsysteem & herstel op een laag pitje

Naast deze zaken wordt het immuun systeem op een laag pitje gezet, want in een vlucht of vecht situatie kan je lichaam zich even niet druk maken om het lichaam te beschermen, want straks is er geen lichaam om te beschermen. Dus de prioriteit is overleven en niet beschermen of herstellen van het lichaam.

Simpel gezegd vermoeidheid is een heel belangrijke teken van je lichaam waarmee het aangeeft dat je lichaam hulp nodig heeft (van jou).

In de Thalamo Kliniek hebben wij bijna dagelijks te maken met dit fenomeen. Welke hulp je nodig hebt, kan je voor een deel zelf al invullen. Ga je leefstijl na en leg de focus nader op ontspanning. Want let wel, stress krijg je vroeg of laat, gratis en voor niets!

Aanpak

Dat is misschien kort door de bocht en soms is het werkelijk zo simpel. Maar soms zie je door de bomen het bos niet meer en kan een zorg professional/therapeut en arts daar een rol in spelen. U kunt een gratis telefonische INFO GESPREK van 15 minuten aanvragen, waarin wij kort kunnen bespreken wat de Thalamo Kliniek voor u kan betekenen. En van daaruit beslis je of wij samen de volgende stap gaan nemen.

Wij maken een overzicht van je voeding, leefstijl en klachten en gaan samen met jou kijken waar het lichaam ondersteuning nodig heeft.

Geeft jouw lichaam aan dat het tijd is om er iets aan te doen? Neem dan gerust contact met ons op.

De verschillende diensten die door de Thalamo Kliniek worden aangeboden zijn o.a. consulten/advies gesprekken, onderzoeken van bloed, urine, stoelgang, hart en vaat, en/of thermografie, medische of preventieve infusen, leefstijl en voedingsadviezen en waar nodig extra ondersteuning van nutriënten.

Neem contact op via 040 711 7333 of info@thalamo.nl

Om de vermoeidheid maand af te sluiten wordt er een lezing gehouden over het Chronische Vermoeidheid Syndroom om 28-09-2017 om 19:00 in Eindhoven.  U bent van harte welkom!  Klik hier voor meer informatie!