IJzer deficiëntie syndroom

IJzer te kort of ijzer deficiëntie syndroom kan bij een aantal klachten een mogelijke oorzaak zijn van diverse klachten. Hieroner vindt u een vragenlijst waarmee u meer inzicht kan krijgen in een mogelijke ijzer te kort. Let wel dit is geen diagnose maar een mogelijke indicatie.

Als bij het invullen van onderstaande vragenlijst op zijn minst een punt is behaald, moeten de waarden voor ferritine en hemoglobine worden gemeten. Als het Ng/ml ferritine minder dan 50 is, dan is het ijzer deficientie syndroom bevestigd (diagnose gesteld door arts). Het bloedonderzoek kunt u laten doen via ons.

Indien echter het hemoglobinegehalte zeer laag is, bij vrouwen onder de 7,5 en bij mannen onder de 8,5 mmol, dan gaat het om een bloedarmoede door ijzertekort. In beide gevallen dient de ijzeropslag met de nodige hoeveelheid ijzer te worden aangevuld.

Bij 80% van de patiënten is de behandeling met ijzer infusen effectief en duurzaam gebleken. Deze patiënten leden daadwerkelijk aan ijzer-deficiëntie. Wilt u meer informatie over een onderzoek en/of ijzer infusen, neem gerust contact op via info@thalamo.nl of telefonische op via 040 711 7333.

Wetenschappelijk filmmateriaal

Vragenlijst ivm het IJzer deficiency syndroom

Heeft u:
vermoeidheidsklachten?
concentratiestoornissen?
depressieve gevoelens?
slaapstoornissen?
hoofdpijn?
nekpijn?
duizeligheid?
haaruitval?
broze nagels?
rusteloze benen, restless leg?
Totaal antwoorden met JA
1 tot 2 antwoorden: IDS mogelijk
3 antwoorden: IDS waarschijnlijk
4 antwoorden: hoge waarschijnlijkheid bestaan IDS

Heeft u vragen neem gerust contact op met ons!