Heerlijk... Vakantie!

Door: Max Verhelst

Nog even en dan is het zover. Vakantie. Voor sommigen een periode om naar toe te leven. Even er tussenuit in het buitenland of in Nederland of thuis blijven en dagtripjes maken. Keuzes genoeg. De vaak gehoorde opmerking hierbij is vaak: “ik ben er echt aan toe”. Soms uiten we dingen makkelijk en soms met de nodige omwegen. Maar met vakantie is dat gelukkig niet zo. Het is een situatie waar je naar toe leeft. Het lijkt net sport. Bijvoorbeeld hardlopen waarbij je de focus op de finishlijn legt. Al met al is dit een niet onbelangrijke situatie.

Het lichaam moet ook tot rust komen. Lichaam en geest moeten de tijd krijgen om in balans te kunnen komen. Luieren of lezen of actief zijn of bezichtigen doen van steden en monumenten. Iedereen vult deze periode in zoals hij of zij denkt hoe deze periode ingevuld dient te worden. Voordat je op reis gaat, bijvoorbeeld met de auto, is het goed om even de tijd te nemen om in rust met de reis te beginnen. Het is anders vergelijkbaar met het toerental van de auto. Deze moet eerst tot aan het stationaire toerental komen voordat je de motor afzet. De motor vindt dit niet fijn als het op deze wijze wordt uitgeschakeld. Kortom als je nog niet voldoende afstand hebt genomen van bijvoorbeeld je werk, kan het zijn dat dit je nog even achtervolgt.

Nogmaals dit zijn een aantal zaken die je ter harte moet nemen voordat je op een veilige wijze wilt genieten van je welverdiende vakantie. Neem de tijd om voldoende afstand te nemen van de dagelijkse beslommeringen. Maak desnoods een checklist hiervoor. Dan heb je in ieder geval hierover nagedacht. Het blijft je anders achtervolgen. Je moet fysiek en mentaal op vakantie gaan. En niet fysiek op de vakantiebestemming aankomen en de geest (mentale gedeelte) is nog op het werk of thuis. Pak de zaken op waar je invloed op hebt. Vertrek goed voorbereid en verantwoord. Eenmaal aangekomen kan de vakantieperiode dan eindelijk beginnen. Het duurt vaak een paar dagen voordat je bent geacclimatiseerd aan de tijdelijke omgeving. Geniet er met volle teugen van. Even het hoofd weer leeg maken en de dagelijkse sleur laten voor wat het is. Ont stressen en onthaasten zijn nu de termen die je moet horen.

Ik wens u allen een welverdiende vakantie. Geniet er van en een veilige heen- en terugreis toegewenst!