diabetes type 2Diabetes type 2 is een andere benaming voor suikerziekte. Vroeger werd het ook wel ouderdomssuiker genoemd, maar die term gaat allang niet meer op, aangezien steeds meer mensen op jongere leeftijd te maken krijgen met diabetes type 2.

Diabetes is een aandoening waarbij de alvleesklier, specifiek de eilandjes van Langerhans, niet langer in staat zijn om voldoende insuline aan te maken om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden.Het is belangrijk diabetes type 2 te onderscheiden van diabetes type 1. Bij type 1 is er sprake van een auto-immuunziekte waarbij de alvleesklier geheel niet in staat is insuline te produceren.

Hoe werkt diabetes type 2?

Wanneer men eet stijgt de bloedsuikerspiegel. In reactie hierop produceert de alvleesklier het hormoon insuline dat de bloedsuikerspiegel stabiliseert. Indien men overmatig koolhydraten eet en de alvleesklier voortdurend insuline moet produceren, raken de insulinereceptoren op de cellen ongevoelig voor het hormoon. Dan is er sprake van insulineresistentie, het voorstadium van diabetes type 2.

Naarmate men koolhydraatrijk blijft eten, raakt de alvleesklier overbelast. Deze overbelasting wordt veroorzaakt doordat voortdurend insuline moet worden aangemaakt. Tot het moment waarop de alvleesklier (nagenoeg) geen insuline meer produceert. Dan is er sprake van type 2 diabetes.

Onderzoek naar diabetes type 2

Aanleiding onderzoek:

Indien patiënten een maagomleidingschirurgie (maagverkleining) hadden ondergaan en hieropvolgend een plotselinge calorierestrictie kregen, bleek dat bij patiënten met diabetes 2 de insulineproductie weer op gang kwam.

Behandeling diabetes type 2

Professor Roy Taylor heeft middels onderzoek aangetoond dat de insulineproductie na maximaal twee maanden behandeling met een dieet weer op een zodanig niveau was hersteld dat de patiënten konden stoppen met toediening van insuline of andere medicatie.

Het is een feit dat het vet dat is opgeslagen in de verkeerde delen van het lichaam (in de lever en de pancreas), het eerst wordt benut als het lichaam is aangewezen op de eigen vetreserves.

Wat waren zijn belangrijkste bevindingen?

  1. De studie werd gedaan bij mensen die pas 4 jaar type 2 diabetes hadden. Het is aannemelijk dat een langere duur ook omkeerbaar kan zijn.
  2. Het is mogelijk om de insuline producerende cellen in de alvleesklier ‘wakker te maken’ door een consistent dieet.
  3. Dit ‘wakker maken’ gebeurde wanneer het vetgehalte in de alvleesklier was afgenomen. Eerdere studies hebben aangetoond dat vet de insulineafgifte stopt. Rederlijkwijs mag worden afgeleid dat de verwijdering van vet uit de alvleesklier de insulineafgifte normaliseert.

Dit onderzoek heeft betrekking op type 2 diabetes, de meest voorkomende vorm van diabetes. Er zijn enkele zeldzame vormen van diabetes die abusievelijk  type 2 diabetes worden genoemd, waarbij deze bevindingen niet van toepassing kunnen zijn:

  1. a) Diabetes die optreedt na verscheidene pancreatitisaanvallen wordt waarschijnlijk veroorzaakt door directe beschadiging van de pancreas                (zogenaamde ‘pancreatic diabetes’).
  2. b) Patiënten die heel erg dun zijn en een sterke familiegeschiedenis hebben van diabetes, kunnen een genetische vorm (zogenaamde “monogene diabetes”) hebben.
  3. c) Type 1 diabetes ontwikkelt zich soms langzaam bij volwassenen en deze mensen vereisen gewoonlijk insulinetherapie binnen een paar jaar na de diagnose (“trage begin type 1”)

Geen van deze drie diabetesvarianten reageert op dezelfde wijze als het meest voorkomende type, type 2.

Dus, wanneer er sprake is van de meest voorkomende variant, diabetes type 2, kan een drastische aanpassing in voeding en leefstijl werken.  Deze aanpassing vereist echter discipline en doorzettingsvermogen. Na twee maanden wordt het met betrekking tot de voeding gemakkelijker en mag men weer meer eten om het gewicht ‘normaal’ te houden.

Werkt deze aanpak ook als ik niet te dik ben?

Mits de diagnose van type 2 diabetes correct is, werk deze aanpak ook als er geen sprake is van overgewicht. Sommige mensen zijn niet in staat om te gaan met zelfs de meest gematigde hoeveelheden vet in hun lever en alvleesklier. Diabetes type 2 ontstaat alleen wanneer de persoonlijke ‘vetdrempel’ wordt overschreden. Het verliezen van gewicht binnen het bereik  wat ‘normaal’ is voor de algemene bevolking, is dan essentieel voor de gezondheid.

Heeft u last van diabetes type 2 en wilt u uw klachten verminderen/kwijtraken? Neem dan contact met ons op voor een afspraak.