Borstgezondheid en Voeding

Door Ellen Tiben | Voedingsdeskundige & Hormoonfactor trainer

Borstgezondheid en voeding

Overal zijn hormonen, welke in vele opzichten gewoonweg het leven van de vrouw bepalen. Er is geen vrouw die in haar leven niet geconfronteerd wordt of is met klachten die samenhangen met hormonen.

Dat kan variëren van klachten die samengaan met hormoonveranderingen

  • tijdens de menstruatie,
  • algemene ziekten,
  • veranderende hormoonspiegels bij vrouwen met een stoornis in de werking van de eierstokken,
  • verandering dmv gebruik van anticonceptie,
  • hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap,
  • plotselinge vermindering in hormoonproductie tijdens de overgang en
  • de invloed van hormonen op het ontstaan van borstkanker.

Mijn visie is dan ook, een gevecht tegen je hormonen dat win je nooit. Daarom is het zo belangrijk om de hormonen in balans te houden. En dit doet men voornamelijk (80%) preventief met een juiste voeding. Om aanpassingen te maken in de voeding is vooraf wel een onderzoek aan te raden van de hormoon spiegel.  Hierdoor kan je de benodigde aanvullingen op de juiste manier toepassen.

Als we kijken naar borstgezondheid kan men zeker preventief iets doen ter ondersteuning hier van. Voornamelijk om de hormonen in balans te houden. Met name een glutenvrij, sojavrij en lactose-vrije voeding heeft de voorkeur.

Gluten en lactose kunnen belastend zijn voor je darmen. Soja bevat de zogenaamde fyto-oestrogenen. Welke het natuurlijke hormoon oestrogeen nabootst. We weten dat oestrogenen invloed kunnen hebben op de borstgezondheid.

Voeding die de zogenaamde fyto-oestrogenen bevatten zijn o.a. sugarsnaps, alle sojaproducten en o.a. taugè.

Ook bestaan er naast fyto-oestrogenen ook de xeno-oestrogenen, die het zelfde effect dan de fyto-oestrogenen hebben.

Welke men voornamelijk aantreft in de zogenaamde coatings aan de binnenkant van blik. Voeding in blik heeft dan ook niet zo de voorkeur. Beter kan men de focus leggen op biologische voeding welke geen E-nr’s en toevoegingen bevat. Voeding in blik geeft dan ook xeno-oestrogenen af, daarom is het beter om voeding uit glas of diepvries te nemen.

Mocht u ook eens uitgebreid naar uw voedingspatroon willen kijken, dan kan dit bij de Thalamo Kliniek.

Gezonde groet, Ellen Tiben

Auteur | Mijn grootste passie is om mensen écht te helpen en te inspireren. Ik ben o.a. expert op het gebied van ziekte van Hashimoto, de ziekte die ik zelf ooit heb overwonnen. Ik ben een gezondheidsexpert, voedings- en lifestylecoach, hormoonfactor trainer en Lees meer …