immuneBij Low Dose Naltrexone, afgekort LDN, gaat het om een aangepaste toepassing voor het bestaande medicijn Naltrexone, maar in een veel lagere dosering dan voorheen (vandaar de naam ‘low dose’). Oorspronkelijk werd Naltrexone ontwikkeld om verslavingen te behandelen, maar in de jaren 80 van de vorige eeuw kwam de dr. Bihari erachter dat het medicijn in lage doses in staat is het endorfinesysteem te herstellen. In de lage dosering kan LDN ondersteuning bieden bij de behandeling van (auto-)immuunziekten, infectieziekten, aandoeningen aan het zenuwstelsel en sommige vormen van kanker.

LDN staat bekend als een medicijn met zeer weinig bijwerkingen, waardoor het een uitstekende toepassing kan zijn bij veel uiteenlopende ziektebeelden. Door LDN en een exorfinenvrij dieet te combineren is het lichaam het best in staat het endorfinesysteem te herstellen.

LDN en aandoeningen

LDN kan worden toegepast bij een zeer gevarieerd aantal ziektebeelden, die vrijwel allemaal hun oorsprong vinden in een verstoord endorfinesysteem. Denk hierbij aan aandoeningen zoals:

 • fibromyalgie
 • MS (Multiple Sclerose)
 • Hashimoto
 • ADHD/ADD
 • autisme
 • huidziekten
 • COPD
 • neurodegeneratieve ziekten zoals Alzheimer, Parkinson
 • verschillende soorten kanker

Klik hier voor een radio interview over Low Dose Naltrexone

Werking van Low Dose Naltrexone (LDN)

 1. Endorfinen zijn heroïne-achtige stoffen die geproduceerd worden door onze hersenen. Endorfinen zijn betrokken bij het reguleren van het immuunsysteem en zorgen ervoor dat we ons goed voelen.
 2. Een hoge dosis van naltrexone blokkeert endorfine receptoren voor een lange periode.
 3. LDN blokkeert de endorfinereceptoren voor een korte periode. Hierdoor denken de cellen dat er niet voldoende endorfine in de bloedbaan aanwezig is. Het gevolg hiervan is dat het lichaam meer endorfine gaat aanmaken.
 4. Door de LDN is de blokkering van de receptoren slechts van korte duur. Door het gebruik van de LDN worden twee mechanismen in werking gesteld:
  1. Verhoging van de endorfine aanmaak,
  2. Vermeerdering van het aantal endorfine receptoren. Dit heeft tot gevolg dat het endorfine systeem enorm wordt geactiveerd of hersteld. Het gevolg is dat het immuunsysteem een boost krijgt. Endorfine spelen een cruciale rol in het moduleren van het immuunsysteem en de regulering van de celdeling in het lichaam.