A2 melk nu verkrijgbaar in Nederland

Door Chantel Jones

 

 

Als patiënt van de Thalamo kliniek heeft u zeer waarschijnlijk als iets gehoord over het verschil tussen A1 en A2 koemelk. En bent u geen patiënt van de Thalamo Kliniek dan is het zeker ook de moeite waard om verder te lezen.

Onderzoekers zijn al jaren bezig met het effect van A1 melk op de gezondheid en erkennen de belastende eigenschappen van de caseïne exorfinen, specifiek het BCM-71.

Een alternatief voor A1 koemelk is mogelijk de A2 koemelk. Maar A2 melk is tot op heden niet gemakkelijk verkrijgbaar geweest. Daar is verandering in gekomen want we hebben het gevonden in de schappen van de Albert Heijn. Ook horen we dat andere supermarkten het in de schappen hebben.

 

Maar wat is het verschil?

Melk heeft verschillende macronutriënten, een daarvan is een eiwitten. Eiwitten zijn een verzameling van aminozuren. Een eiwit van melk is caseïne, dat ook weer onderverdeeld kan worden in alfa, beta enz. Hieronder zie je de samenstelling van de ß-caseïne (Beta-CasaMorphine (BMC) van de A1, A2 en moedermelk.

Figuur 1 Bron https://www.highya.com/a2-milk-reviews

 

Welke mogelijke invloed heeft het op ons lichaam?


Uitleg hierover van de mens-en-gezondheind.infonu.nl.

 

“Gezondheidsvoordelen van A2 melk ten opzichte van A1 melk”

Er zijn aanwijzingen dat er een relatie bestaat tussen het drinken van A1 melk en aandoeningen als hart- en vaatziektes, diabetes, aderverkalking, koemelk intolerantie, autisme, schizofrenie, de ziekte van Crohn en wiegendood. Bij dierproeven met muizen en ratten is er aangetoond dat ßeta-casmorfines-7 ontstekingsreacties in de darmen kan veroorzaken. Onderzoeken zijn uitgevoerd in het AgResearch Insitute in Nieuw Zeeland. A2 melk heeft deze nadelen niet. Verder bevat de A2 melk meer bètacaroteen en meer gezonde omega 3 vetten dan de A1 melk.”

Wat je helaas niet tegenkomt in de huidige onlineinformatie zijn alle variaties van ßeta-casmorfines. Hieronder vindt u een overzicht van de bekende ßeta-casmorfines en hun relatie tot bepaalde klachten:

 

Exorfine onderzoek geeft meer inzicht

Bij de Thalamo Kliniek is het mogelijk om een urineonderzoek te doen om de bepalen of u exorfinen (in onder andere gluten, koezuivel, soja en spinazie), waaronder ßeta-casmorfines-7 kunt afbreken. Als u een hoge score heeft op ßeta-casmorfines-7 dan zou het A2 melk variant een goed optie kunnen zijn.

Er zijn twee laboratoria die een exorfine onderzoek aanbieden. Eén in Noorwegen die 14 verschillende exorfines meet, waaronder 5 ßeta-casmorfines. Verder één in Duitsland die 8 exorfines meet, waaronder 4 ßeta-casmorfines.

 

Publicaties & Referenties

Uit een rapport van 2009 heeft de EFSA al aangegeven dat er een verband kan zijn met aandoeningen en het BCM-7.

“The EFSA report acknowledged that BCM-7 is an A1 beta-casein derived opioid that could affect a range of cells and tissues, including the digestive and immune systems, but that there was a need for further research to determine a causal link between A1 beta-casein consumption and disease.”

Onderaan vindt je nog meer referenties die het BCM-7 effect op het gezondheid aangeven.

 

Referentie

1. Mens en Gezondheid https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/152573-gezonde-melk-a2-melk.html

2. Sodhi, M., Mukesh, M., Kataria, R. S., Mishra, B. P., & Joshii, B. K. (2012). Milk proteins and human health: A1/A2 milk hypothesis. Indian Journal of Endocrinology and Metabolism, 16(5), 856. http://doi.org/10.4103/2230-8210.100685 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3475924/ 3. A2 Milk | https://en.wikipedia.org/wiki/A2_milk 4. Beta-casein Variants The Science | https://www.a2milk.com/wp-content/uploads/Beta-casein-varients-the-science.pdf

5. Jianqin, S., Leiming, X., Lu, X., Yelland, G. W., Ni, J., & Clarke, A. J. (2016). Effects of milk containing only A2 beta casein versus milk containing both A1 and A2 beta casein proteins on gastrointestinal physiology, symptoms of discomfort, and cognitive behavior of people with self-reported intolerance to traditional cows’ milk. Nutrition Journal, 15, 35. http://doi.org/10.1186/s12937-016-0147-z

6. β-Casomorphins-7 in infants on different type of feeding and different levels of psychomotor development http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0196978109002630